Bedriftsbesøk MB Hydraulikk AS

Elektrifisering og grønt skifte!

 

Kjetil Ås er daglig leder ved MB Hydraulikk AS. Det var et hyggelig besøk på kontoret med en entusiastisk samtale om firmaet som er lokalisert i Mjosundet på Ertvågsøya.


Hvor mange ansatte har dere?
- Her er vi ca. 35 ansatte.


Hva driver bedriften med?
- I hovedsak produserer vi dekksutrustning til maritimt bruk. Her er spekteret av utstyr veldig stort med både offshore, subsea, fiskeri og militært utstyr mm, men for tiden går det mest på utstyr til servicebåter og oppdrettsbåter. Til dette markedet leverer vi sikker fortøyning, taulås, låseplateholdere, slepevinsjer og andre typer vinsjer og sidepropeller, blant annet. Så det vi leverer er totalpakken til dekksutstyr til båter. I tillegg har vi mange leveranser til hurtigbåtverft rundt om i Norge, blant annet til hurtigbåtene som går langs Trondheimsfjorden. Vi lager diverse utstyr i aluminium og stål til slike typer båter.


Nyheter! Skjer det noe nytt hos dere?
- Vi er i kontinuerlig utvikling hele tiden. I denne bransjen må vi være omstillingsdyktige, det er hele tiden endringer og utvikling i markedet. Det kommer ofte nye forskrifter og nye regler, og man er nødt til å forholde seg til disse. Er en ikke i stand til det, vil man slite med å henge med. Så da blir det på en måte nyheter hele tiden. Mange kunder gir oss skryt for vår evne til omstilling.
Vi utvikler også utstyr på forespørsel fra kunder, og vi har utviklet produkter i samarbeid med andre firmaer.


Hvor gammel er bedriften?
- Opprinnelig ble bedriften startet av bestefaren min i 1926, og da som et trebåt-byggeri. Og så gikk vi delvis over til aluminium midt på 70-tallet og begynte å lage utstyr. I 1991 hadde vi noen økonomiske utfordringer i forbindelse med bygging av hurtigbåt, og da gikk vi konkurs. Etter dette, startet vi opp «Mjosundet Båt og Hydraulikk» som erstattet «Mjosundet båtbyggeri». I 2004 så vi at det var fornuftig å skille ut den delen som handlet om hydraulikk i et eget firma. Dermed startet vi MB Hydraulikk. Så det er slik at MB Hydraulikk har eksistert siden 2004, men anlegget og virksomheten og folket som driver bedriften strekker seg helt tilbake til 1926.


Har bedriften noen utfordringer?
- Vi har løpende utfordringer hele tiden, det gjelder å «være på» i en kontinuerlig konkurranse både med tanke på utvikling av nytt utstyr som markedet etterspør, og i forhold til nye konkurrenter som melder seg på i markedet. Men det vil jeg også si er bra, for det har vært med på å utvikle oss og utstyret vi produserer.
Og det nye nå er elektrifisering, med det grønne skiftet i forhold til batteribåter osv. Og da er det forespørsler om at utstyret skal være elektrisk. Tradisjonelt har firmaet laget utstyret med hydraulisk drift, og vi har jo kompetanse på elektronikk, men det er en utfordring å få til gode løsninger. Så det å henge med i det grønne skiftet og kunne finne gode løsninger, er utfordrende.


Hvis du hadde vært ordfører for en dag, og fikk bestemme en endring, hva ville du prioritert for Aures næringsliv?
- Det var et fryktelig utfordrende spørsmål! Bedriften vår har markedet sitt primært utenfor Aure. Når jeg jobber med mine kunder, så kommuniserer jeg på engelsk med over halvparten av dem. Slik sett foregår det meste av salget vårt utenfor kommunegrensen. Når det gjelder det å generere salg, er vi primært ikke avhengig av kommunen. Hva jeg skulle ønske av kommunen med tanke på firmaet, så ville det kanskje være å sette fokus på boligbygging og god infrastruktur, for å gjøre det attraktivt å bosette seg her i Aure for de som potensielt skal jobbe hos oss eller i andre firmaer. Aure er en bra kommune å bo og leve i, men å gjøre oss attraktiv for hele familien i forhold til bosetting, synes jeg er viktig.

 

Foto og intervju av Thea Nedresæter

0